Benin reis dag 5 : Dogbo – Dassa : familiebezoek Simon + Kamaté-Shakaloké : wandeling van de 41 rotsen

Op de weg tussen Dogbo en Dassa wil Simon ons “iets” tonen wat niet op het programma voorzien was. In dorpje Bohicon is er een herdenkingsfeest aan de gang voor een overleden familielid van Simon. De man in kwestie is in mei 2018 op 102 jarige leeftijd heen gegaan, maar vandaag vieren ze feest om hem te eren.

We worden zeer hartelijk onthaald door Simons familie. Super vriendelijke broers, zussen en (misschien) schoonfamilie of neefjes en nichtjes komen ons één voor één welkom heten en een handje schudden.

We nemen plaats onder één van de vele kleurrijk versierde tenten en onmiddellijk sleuren ze er een bak bier bij om onze dorst te lessen. Het is Panaché bier, 2% alcohol en proeft meer naar limonade. Chauffeur Gaston weigerde het lauwe pintje, en misschien maar best ook, want het verkeer is hier soms een ‘heksenketel” en aandacht op de weg is wel aangewezen.

We mogen (eigenlijk worden we bijna meegesleurd) mee naar de “achterkeuken” om een kijkje in de kookpotten te nemen en zien hoe de vrouwen de feestmaaltijd klaarmaken. Paar betonblokken op de grond en brandend houtskool in het midden vormen de “cuisine” om verschillende heerlijk geurende gerechten te prepareren. Hier heerst sfeer, gezelligheid, uitgelatenheid en vooral feest, helemaal geen begrafenisstemming !

Groene saus staat te pruttelen, yam pasta (gemaakt van een wortel) in een pot met troebel water en zoete rijstcakes worden gestoomd. We krijgen allemaal zo’n cakeje aangeboden, maar vóór we het uit de schaal mogen nemen, worden we verzocht onze hand in een kommetje met water te spoelen als reinigingsritueel. Verderop staat een grote schaal met stukken vis te drogen.

We worden nog meer naar achteren meegenomen en belanden in de ruimte met verschillende varkensstallen, met eerst kleine schattige biggetjes, dan wat grotere exemplaren. Voor hier is dit een super proper, verzorgde ruimte in beton. Varkensvlees moet hier dan ook wel een exclusiviteit zijn voor de gewone, gemiddelde bevolking.

Voor het feest hebben ze een varken geslacht en wat verderop tussen de bomen op een houten tafel spoelen ze het onfortuinlijke beest af met water, haartjes mooi al verwijderd en klaar om in mooie stukjes gesneden te worden. Dit gaat smaken!

Wij moeten verder en bedanken Simons familie uitgebreid voor hun gastvrije ontvangst. Het klinkt een beetje raar eigenlijk, dat zij op hun beurt vooral óns bedanken om langs te komen op het feest… graag gedaan, voor ons was het een eer.

Als gewone toerist zou je dit niet meegemaakt hebben en bedanken Simon voor deze onvergetelijke ervaring. Uniek !


De weg naar Dassa blijkt een hindernissenparcours te worden van defecte vrachtwagens, wegenwerken, waaghalzen van brommertjes en tot 200% gevulde vrachtwagens gevuld met geplukte katoenvlokken. Ook hier weer varkentjes, deze keer achterop een pick-up truck, maar om beurt en in verschillende lagen gestapeld als in een sardieneblikje. Hopelijk komen die levend toe op de bestemming.

Onderweg kopen we via het raam van de bus een zakje gari, gemaakt van de maniokwortel, gewoon om eens te proeven. Van dezelfde wortel maken ze ook tapioca.

In Dassa checken we in in hotel Miracle (maar dat moeten we nog ontdekken 😉) en gaan dan ’s middags eten in Ecoferme Maktub. In schril contrast met het hectische verkeer is dit een oase van rust. Groot overdekt terras, met uitzicht op de ecologische tuin. Groenten, kruiden en dieren (voor het vlees), kweken ze grotendeels zelf op een duurzame manier. blijkbaar blijven we hier ook avondeten en ontbijt ook. Zalig, want hier is het lekker eten en rustig gelegen.


Namiddag staat er een stevige wandeling op het programma in de buurt van Kamaté-Shakaloké. De wandeling van de 41 rotsen. We krijgen een plaatselijke gids (Bash) om ons wat wijzer te maken in de fauna en flora van de streek. Het is een intensieve wandeling en klim in de namiddag zon. Iedereen moet een fles van 1,5 liter water meenemen.

Op trektocht komen we nog eerst in een klein dorpje, met nieuwsgierige kindjes, kleine schaapjes (zonder dikke vacht: absoluut niet nodig hier) en mensen die rotsblokken in kleinere stukje kappen. Ook een boorploeg (niet voor PROTOS deze keer) is er bezig met een nieuwe put ->goed zo !

Bash neemt ons op sleeptouw voor een educatief wandel- (en op het einde klim-) parcours met uitleg over de verschillende planten en bomen van de streek. We komen ook 3 jongens tegen die sleuren met zakken houtskool, hier beginnen ze redelijk jong met zware taken voor het huishouden …

Teamwork !

Blaadjes, wortels en zaden van bepaalde struiken en bomen hebben ook hun toepassing in de volksgeneeskunde. Maniokwortel, katoenplant, Fromagerboom, (Kapok), teakbomen en op het hoogste punt een paar prachtige Baobabs.

prachtige meerstammige Baobab

Die laatste (ook bekend als apenbroodboom) zijn typische bomen van Madagaskar, maar komen in iets andere variëteiten ook voor in andere delen van Afrika. We proeven (net als aapjes) onderweg van de vruchten : beetje 50/50 karton/meringue.

hard labeur in die hitte

Het gaat nog een stevige klim worden op het einde….

af en toe een handje hulp kan geen kwaad 😉

Op het einde van de klim – en klauterpartij worden we rijkelijk beloond met een prachtig uitzicht op de omgeving. Ondertussen ook ondergaande zon, dus ideaal voor sfeerfoto’s, selfies en 360° filmpjes. Het zotte groene hoedje is van het grote teakblad gemaakt. Meerdere toepassingen zijn denkbaar, incl. schuur- en WC-papier, afhankelijk van welke kant van het blad je gebruikt, niet te vergissen 😉

Afdaling is wat minder intensief en iedereen is blij (maar ook voldaan) als we terug aankomen in het dorpje. Chapeau aan Christiane (74 jaar), dat ze zo goed als het volledige parcours meegewandeld heeft in deze hitte.

Terug naar hotel / snel opfrissen, avondeten terug in de Ecoferme Maktub.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.